Sprijaznimo se, tradicionalni pristopi k podatkovnim skladiščem in orodjem poslovnega obveščanja ne dohajajo več tempa in sprememb, ki jih narekuje poslovanje v sodobnem času, niti ne zagotavljajo ustreznega odgovora na eksponentno rast števila različnih virov, količine in kompleksnosti podatkov. Preprosto so ostali zadaj.

Katere pa so lastnosti modernega analitičnega sistema? Preprosto povedano so to sistemi, ki omogočajo ne-tehničnim uporabnikom (beri ne-IT-jevcem) enostavno uporabo celotnega spektra analitičnih fukcionalnosti takega sistema: samopostrežna uporaba, fleksibilnost in razširljivost, vodenje skozi proces, zaupanje v podatke in transparentnost, povezljivost na množico različnih virov, izmenjavo mnenj in komentarjev med uporabniki ter mobilnost.

Moderni analitični sistemi omogočajo hiter vpogled v različne podatke, možnost hitre reakcije na spremembe v poslovanju ter možnost uporabe informacij kot strateško prednost pred konkurenco.

Primeri uporabe modernega analitičnega sistema MicroStrategy so predstavljeni v kratkih video posnetkih:

Spremljanje gostote prometa in kvalitete zraka
(primer analize javnh podatkov iz Pariza)
Enostavna analiza obiska spletnih strani
(analiza Google Analytics)
Gibanje kupcev po trgovini ali izdelkov po proizvodnji v realnem času (internet stvari – analiza podatkov v realnem času)
Zmogljive finančne analize
(Izkaz poslovnega izida in bilanca stanja)
Pregled nad finančnimi investicijami
(analiza portfelja iz Yahoo Finance)
Napredne analize nad velikimi podatki – big data (povezave na Parquet in JSON, Google BigQuery, ElasticSearch)

Še več primerov samopostrežnih analiz je na voljo na Youtube kanalu »MicroStrategy 2 min«, vabljeni k ogledu.